Bonden har fødselsdag!

Publisert:

I går fylte selveste husbonden på Kjøglum år og det må jo feires selv om det er midt i uka. Jeg synes flagget skal heises til topps hver eneste gang noen på gården har bursdag, men disse bøndene er litt mer nøkterne i sine feiringer, så det får jeg ikke lov til. Makan, en flaggstang bør jo brukes til fest, ihvertfall når du har ei stor, lang ei som vises i hele bygden 😉 men…jeg får nøye meg med at flagget faktisk går til topps på min fødselsdag, såpass har jeg fått gjennomslag for!

20140227-140606.jpg
Han her skal nok læres opp til å bruke flaggstanga, det har jeg bestemt!

Som sagt så synes jeg at bursdager bør feires og jeg hadde store planer for dagen. Min bonde er veldig glad i ostepop og kaker så jeg hadde tenkt å ordne dette til frokost, jeg så for meg en koselig stund der jeg og odelsgutten pynta frokostbord, bakte boller og ordnet det til koselig mens bonden var i fjøset. Sånn typisk familieidyll som du ser i filmer – men det gikk jaggu ikke som planlagt. Trenger vel egentlig bare å referere til bondens facebookstatus:

20140227-134403.jpg

Så da gikk morgenen med til å vaske håndklær, sengetøy, nattøy og loftsgang samt å nyte inkubasjonstiden som bonden så fint skrev. Heldigvis berga vi rimelig greit så jeg karra meg til å lage «kanelboller med gult inni» og Hildes helsepizza. Kanelbollene ble supergode – uten hvetemel og raffinert sukker i deigen.

20140227-134941.jpg

Disse herlighetene lagde jeg av:
6dl vann
100 gram smør
2 ss honning
2-3 ts kardemomme
1 pakke tørrgjær
Siktet speltmel til en glatt og fin deig

Vaniljekremmen er en ferdigvariant fra Piano, og vet dere hva jeg fant ut. Næringsinnholdet i vaniljekremmen er ikke så ulikt næringsinnholdet i en god morgen yoghurt…hmm.

La deigen forheve ei lita halvtime under plast, rull ut til to rektangler og pensle med smør, sukrin gold og kanel. Rull sammen, del opp og plasser «det gule» i midten på hver bolle. La dette heve i 30-40 min og stek de midt i ovnen i 7-10 min(250 grader).

20140227-134947.jpg

 

Vi måtte selvsagt pynte med ku og sau 🙂

3 responses to “Bonden har fødselsdag!

  1. Gratulerer med bondebursdag! Og hvis jeg hadde hatt flaggstang skulle lett flagga hver gang jeg hadde mulighet 🙂

  2. Gratulerer med bondebursdag! Og hvis jeg hadde hatt flaggstang skulle lett flagga hver gang jeg hadde mulighet 🙂

Legg inn en kommentar

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.