takk norge!

Publisert:

20140614-094302-34982060.jpg
Idag har jeg hatt en forferdelig dag, jeg er ikke sint, eller frustrert på grunn av småting eller rot og støv, heller ikke hormonell og irritert over alt og alle. Ok da, hormonell er jeg nok så det holder på grunn av denne graviditeten, men idag skjedde noe som fikk meg til å føle som jeg aldri har følt før. Jeg tror jeg aldri før har følt meg så nedfor, liten, såret, ubetydelig og lei meg på en gang før. Det kjentes rett og slett ut som verden min raste sammen og det gjorde den ei lita stund før bonden min kom og fikk løfta meg opp et lite hakk.

for jeg har fått et saftig slag i trynet av NAV og «velferdsstaten» Norge.

Jeg vet, jeg er ei heldig frøken som har hatt et forholdsvis lett liv – lite motstand, lite motbakker og de har jeg klart å takle sammen med en fantastisk familie og gode venner. Jeg vet at vi i Norge har det helt fantastisk og jeg skal være glad jeg bor her og ikke i noe annet land. De av dere som kjenner meg og som har fulgt meg og bloggen en stund vet at jeg er positivt innstilt, liker å tenke positivt og liker å være glad og takknemlig. NÅ, akkurat nå klarer jeg ikke det – for jeg har fått et saftig slag i trynet av NAV og «velferdsstaten» Norge.

Nå skal ikke dette bli et langt syteinnlegg, men jeg kjenner at jeg trenger litt støttende ord og håper på å få hanka inn litt kloke og trøstende kommentarer her.

La meg bare kort få oppsummere mitt liv så langt. Jeg har fullført grunnskolen, videregående skole og tatt utdanning på høyere nivå. Jeg har jobbet og betalt skatt siden jeg var 16 år, aldri stjålet noe, aldri slått noen, ikke engang fått fartsbot. Etter endt utdanning fikk jeg meg jobb og begynte å betale ned studielån, etter noen år, altså i 2011 fant jeg ut at jeg ville prøve å lage meg min egen jobb ved å utnytte gårdens ubenyttede ressurser. I dette tilfelle tomme lokaler. Det var jo helt etter boka – det skal jo satses på kvinnelige gründere på bygda, og politikerene vil at bønder skal gjøre veldig mye mer i tillegg til å lage mat. Så jeg og bonden min gikk på prosjektet med krum hals.

Det er bestandig skummelt og risikabelt å skulle starte egen bedrift, derfor valgte jeg å gjøre det på en litt tryggere måte. Siden jeg er glad i å jobbe, har mye energi og kunne faktisk jobbe både dag og natt valgte jeg å fortsette i min 100% stilling i byen samtidig som jeg starta opp treningsstudio her på gården. Det fungerte bra og allerede etter å ha drevet treningsstudioet i ett år så vi oss nødt til å utvide for å kunne tilfredsstille kundene våre og kanskje øke inntjeninga litt. De av dere som har starta egen bedrift vet at det kreves mye arbeid i starten og da ofte med lite inntekt. Jeg hadde en trygghet i min faste stilling så vi kjørte bare på videre. Høsten 2012 kunne jeg ta i bruk større lokaler og utvide drifta, samtidig som vi sommeren 2012 fikk en sønn. Jeg graderte foreldrepermisjonen slik at jeg kunne jobbe og amme på skift, dag og natt. Bedriften gikk bedre og bedre og jeg kunne etterhvert ta ut mer og mer lønn. Men hardt arbeid skal vel lønne seg, skal det ikke?

En tjener ikke mye penger de første åra, men jobber du hardt og målbevisst så får du igjen for det.

Høsten 2013 var jeg ferdig med permisjon og skulle tilbake i jobben min i Namsos, jeg måtte rimelig kjapt gå ned til 50% stilling da verken tid eller energi strekte til. Jeg hadde fri kun lørdagskveldene og det var eneste kvelden i uka jeg var hjemme og kunne legge ned vår sønn. Etter samtaler med min samboer og arbeidsgiver i Namsos ble vi enige om at jeg skulle ta permisjon uten lønn for å prøve å satse fullt og helt på treningsstudioet her hjemme. SÅ etter en måneds planlegging og budsjettskriving var jeg januar 2014 klar til å jobbe helt på egenhånd. Det gikk faktisk over all forventning, jeg jobba fortsatt mye, men nå begynte det å betale seg. Endelig kunne jeg ta ut lønn i forhold til arbeidsinnsats og det er jo akkurat sånn ei bedrift skal utvikle seg. En tjener ikke mye penger de første åra, men jobber du hardt og målbevisst så får du igjen for det. Jeg hadde klart det – jeg var en kvinnelig gründer på bygda som hadde lyktes…etter 3 år med hardt arbeid!

Det eneste jeg gjorde feil var at jeg høsten 2013 ble gravid igjen…

Når jeg idag skulle levere papirer til NAV for å søke om foreldrepenger fikk jeg meg altså et så hardt slag i trynet at jeg gikk rett i bakken. Bonden har som sagt dratt meg litt opp igjen, men jeg sitter fortsatt med tårevåte øyne og håper at litt skriving kan «lette på trykket».

penger trenger ikke å gjøre deg lykkelig, men de har værtfall klart å gjort meg meget ulykkelig idag.

Jeg har sett frem til litt skikkelig foreldrepermisjon denne gangen, jeg har ordnet med vikarer og tenkte faktisk å ha nesten 3 mnd full permisjon for å kose, dulle og dalle med babyen min, mens noen andre får ha styringa på treningsstudioet mitt. Slik som er normalt her i flotte, rike Norge! Men dere skjønner, siden jeg har permisjon fra min faste jobb akkurat nå og kun er selvstendig næringsdrivende teller ikke det jeg tjente i fjor. Vet du hvordan det fantastiske velferdsnorge finner ut hvor mye jeg skal få utbetalt i permisjon? Joda – de tar snittet av det jeg har tjent på min bedrift de tre siste åra. SNITTET? Altså, det tar tid å bygge opp ei bedrift og det er kun det siste året jeg har hatt god inntekt som selvstendig næringsdrivende. 2014 er det året jeg virkelig har hatt tid og mulighet til å tjene penger på min egen bedrift, OG DET BLIR IKKE ENGANG MEDREGNET!

Så, nå får jeg altså utbetalt så lite penger at det ikke dekker mine faste utgifter pr måned engang. Jeg vet – penger trenger ikke å gjøre deg lykkelig, men de har værtfall klart å gjort meg meget ulykkelig idag.

Så kjære dere politikere som ønsker kvinnelige gründere, som ønsker mødre som tar seg av barna sine, som ønsker befolkningsvekst og som ønsker allsidige bønder som utnytter gårdens ressurser – kan dere komme å trøste meg litt og forklare hvorfor jeg som har jobbet hardt, ikke er kriminell, alltid er blid, aldri klager på at jeg må betale skatt, aldri streiker, har god helse og klart å skape min egen jobb – hvorfor jeg skal få så forbanna lite penger? Jeg trodde dette systemet skulle fungere og være til hjelp for sånne som meg, ikke ta fra meg arbeidslyst, stå-på-vilje, og lysten til drive egen bedrift. Jeg ønsker meg trøst, en god forklaring, en god klem og litt mer penger selvsagt…For mye forlangt? Jeg synes dette er så dypt urettferdig og skjønner virkelig ikke hvorfor det skal være sånn?

Til de av dere som tok dere tid til å lese dette: tusen takk! Jeg skal gruble hardt i noen dager, gråte litt mere og legge en plan. Mulig jeg raner en bank og havner i fengsel, da får jeg hvertfall mat og sikkert utsettelse på alle mine lån, babyen får jeg kanskje ha med også. Det blir koselig, god kvalitetstid med babymor til pappan kan ta ut permisjon og jeg kan tjene penger igjen!

Takk Norge….i mitt neste liv vil jeg være mann.

Jeg vet at jeg kunne ha sjekka ut dette før jeg ble gravid, at jeg kanskje skulle ha hatt et AS osv.osv. Men det er ikke det jeg trenger å høre nå – jeg vil ha trøst og gode ord. Jeg vil høre at det skal lønne seg å jobbe hardt, uansett!!

Klemmer til alle dere fra meg <3

Legg inn en kommentar