Grunnoppskrift speltboller

Publisert:

IMG_1875

 

Baking altså, det er så gøy- og så godt, men det kan være litt utfordrende å få til en perfekt deig! Tidligere denne uka var jeg på bakekurs på Levanger, med kokken Rune. Det var utrolig lærerikt og gøy så nå kommer jeg nok til å bruke enda flere timer på kjøkkenet fremover. Vi prøvde oss på alle slags mulige deiger: surdeig, polarbrød, foccacia, grovbrød, boller, scones, brød med frukt og nøtter, pizzabunn og mye mer. Brød vet du, det er lurt å bake selv – de vi får kjøpt på butikken inneholder alt for mye salt, alt for mye tilsatt gluten, for mye gjær og andre ingredienser som vi ikke helt vet hva er. Baker vi brødene selv har vi full kontroll på hva vi får i oss, OG det er faktisk ikke så tidkrevende og vanskelig. Fra nå av blir det mye hjemmelaget brødmat og finne her i gården hvertfall.

IMG_1878

 

IMG_1879

 

Nå på søndag er det fastelaven, er det ikke? Jeg har en bolleoppskrift liggende som jeg hadde tenkt å dele. Denne oppskriften går jeg utifra når jeg skal bake boller med speltmel. Jeg liker ofte å «jazze» opp bollene og det er sjelden det blir bare helt vanlige boller. Hvit sjokolade, mørk sjokolade, vaniljefyll, krem fresh og kanelfyll er noe av ingrediensene jeg bruker for å få litt variasjon, men grunnoppskriften er altså den samme uansett. Nå etter at jeg har vært på bakekurs så må jeg kanskje perfeksjonere oppskrift og fremgangsmåte, men nå i første omgang får dere oppskrifta som jeg har brukt frem til nå.

IMG_1873

IMG_1874

Ingredienser

3 dl H-melk
1 pakke gjær
1 ts kardemomme
1 ts vaniljepulver
klype salt
ca 400 gram speltmel
75 gram smør i terninger

Bland alle ingredienser sammen utenom smøret. Elt dette på lav hastighet i ca 10 minutter.
Ha i smøret i terninger og elt med litt høyere hastighet til deigen slipper kantene i bollen(triks fra bakekurset).
Det er mulig du må justere deigen med litt mel etter at du har hatt i smøret, men det ser du.
Deigen skal ikke være for fast.
Hev deigen under plast i ca 30 minutter, rull så til passende boller og la de heve enda ei god stund.Stekes midt i ovnen på 225 grader, 8-10 minutter.
Følg med så de ikke blir stekt for lenge.

 

IMG_1875

 

Her har jeg elta inn små biter med MØRK sjokolade helt til slutt og dryssa bittelitt melis over. Disse er veldig gode, men vi får se da, når jeg har fått praktisert noe av det jeg lærte på kurs.

Ønsker alle en fin dag!

4 responses to “Grunnoppskrift speltboller

  1. Hei. Jeg tenkte å prøve meg på spelt-baking og lurte på din bolleoppskrift… Er det riktig at det ikke er sukker i den? Og at det er så mye smør til så lite mel?

    1. Hei Kristin! Jeg bruker ikke sukker i akkurat disse nei. Om du likevel ønsker å ha i sukker, kan du ha i ca 70 gram. Du har rett angående smør, det skal være bare halvparten (en liten miss når jeg halverte oppskrifta der), altså 75 gram. God baking, klem Hilde!

  2. Hei,har bollene til etterheving nå,så det blir spennende. Men jeg syns du kunne nevnt i overskriften at disse er sukkerfrie. For jeg tenkte ikke på akkurat det før det var for sent. Så nå som jeg gledet meg til boller,så blir det mer «rundstykker med kardemomme» for min del. Og det er litt synd når jeg valgte akkurat din oppskrift framfor mange andre. Håper allikevel at de blir gode??

    1. Hei Marita! Håper bollene ble gode allikevel. Jeg prøver å få til litt korte overskrifter, derfor jeg ikke nevnte det der, men skal ha det i bakhodet til neste gang jeg 🙂 Klem Hilde

Legg inn en kommentar

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.