Grunnoppskrift speltboller

Publisert:

IMG_1875

 

Baking altså, det er så gøy- og så godt, men det kan være litt utfordrende å få til en perfekt deig! Tidligere denne uka var jeg på bakekurs på Levanger, med kokken Rune. Det var utrolig lærerikt og gøy så nå kommer jeg nok til å bruke enda flere timer på kjøkkenet fremover. Vi prøvde oss på alle slags mulige deiger: surdeig, polarbrød, foccacia, grovbrød, boller, scones, brød med frukt og nøtter, pizzabunn og mye mer. Brød vet du, det er lurt å bake selv – de vi får kjøpt på butikken inneholder alt for mye salt, alt for mye tilsatt gluten, for mye gjær og andre ingredienser som vi ikke helt vet hva er. Baker vi brødene selv har vi full kontroll på hva vi får i oss, OG det er faktisk ikke så tidkrevende og vanskelig. Fra nå av blir det mye hjemmelaget brødmat og finne her i gården hvertfall.

IMG_1878

 

IMG_1879

 

Nå på søndag er det fastelaven, er det ikke? Jeg har en bolleoppskrift liggende som jeg hadde tenkt å dele. Denne oppskriften går jeg utifra når jeg skal bake boller med speltmel. Jeg liker ofte å «jazze» opp bollene og det er sjelden det blir bare helt vanlige boller. Hvit sjokolade, mørk sjokolade, vaniljefyll, krem fresh og kanelfyll er noe av ingrediensene jeg bruker for å få litt variasjon, men grunnoppskriften er altså den samme uansett. Nå etter at jeg har vært på bakekurs så må jeg kanskje perfeksjonere oppskrift og fremgangsmåte, men nå i første omgang får dere oppskrifta som jeg har brukt frem til nå.

IMG_1873

IMG_1874

Ingredienser

3 dl H-melk
1 pakke gjær
1 ts kardemomme
1 ts vaniljepulver
klype salt
ca 400 gram speltmel
75 gram smør i terninger

Bland alle ingredienser sammen utenom smøret. Elt dette på lav hastighet i ca 10 minutter.
Ha i smøret i terninger og elt med litt høyere hastighet til deigen slipper kantene i bollen(triks fra bakekurset).
Det er mulig du må justere deigen med litt mel etter at du har hatt i smøret, men det ser du.
Deigen skal ikke være for fast.
Hev deigen under plast i ca 30 minutter, rull så til passende boller og la de heve enda ei god stund.Stekes midt i ovnen på 225 grader, 8-10 minutter.
Følg med så de ikke blir stekt for lenge.

 

IMG_1875

 

Her har jeg elta inn små biter med MØRK sjokolade helt til slutt og dryssa bittelitt melis over. Disse er veldig gode, men vi får se da, når jeg har fått praktisert noe av det jeg lærte på kurs.

Ønsker alle en fin dag!

5 responses to “Grunnoppskrift speltboller

  1. Hei. Jeg tenkte å prøve meg på spelt-baking og lurte på din bolleoppskrift… Er det riktig at det ikke er sukker i den? Og at det er så mye smør til så lite mel?

    1. Hei Kristin! Jeg bruker ikke sukker i akkurat disse nei. Om du likevel ønsker å ha i sukker, kan du ha i ca 70 gram. Du har rett angående smør, det skal være bare halvparten (en liten miss når jeg halverte oppskrifta der), altså 75 gram. God baking, klem Hilde!

  2. Hei,har bollene til etterheving nå,så det blir spennende. Men jeg syns du kunne nevnt i overskriften at disse er sukkerfrie. For jeg tenkte ikke på akkurat det før det var for sent. Så nå som jeg gledet meg til boller,så blir det mer «rundstykker med kardemomme» for min del. Og det er litt synd når jeg valgte akkurat din oppskrift framfor mange andre. Håper allikevel at de blir gode??

    1. Hei Marita! Håper bollene ble gode allikevel. Jeg prøver å få til litt korte overskrifter, derfor jeg ikke nevnte det der, men skal ha det i bakhodet til neste gang jeg 🙂 Klem Hilde

Legg inn en kommentar