Jeg skal bli bonde!

Publisert:

 

Nå er det på tide, på tide å leve opp til denne Bondefrøkentittelen jeg har gitt meg selv. Etter ganske mange år her på gården er det på høy tid at også jeg får litt skit under neglene. Jeg husker helt i begynnelsen, når jeg og bonden akkurat hadde blitt samboere, at jeg ville imponere og ble med på noen fjøsstell. Jeg skjønte rimelig fort at dette ikke var arbeid for pingler. Tunge løft, ugunstige arbeidsstillinger og mye møkk. Kua går ikke på do, de driter der de står og de driter i om du setter deg ned for å vaske jura akkurat når de skal drite. De driter i det meste så lenge de får mat og melkes to ganger om dagen. Melkespreng er ikke behagelig – det vet alle som har opplevd det.

Etter noen uheldige opplevelser som å plutselig stå ansikt til ansikt med en okse som hadde kommet seg løs, fått hele gørra etter kalving spruta over HELE meg(morkake, blod og slim og det som er) kjente jeg at jeg heller kunne prioritere andre ting enn å hjelpe bonden min i fjøset. Jeg var nok heller ikke til mye hjelp. Herregud, jeg er jo oppvokst i et boligfelt, fjøsarbeid var IKKE en del av hverdagen der. Da jeg en dag tråkka gjennom fjøsgulvet, fikk planken jeg tråkka på rett i panna og kuskit til langt oppå låret var det nok. Nå gidder jeg ikke mer, sa jeg til bonden og stampa meg inn. Han synes sikkert det var like greit…

Bonden min vet du, han elsker det han gjør. Han er glad i kyrne, vil at de skal ha det bra og han liker å jobbe lange dager. Han liker å reparere og skru på gammelt utstyr og gammel fjøsinnredning. Dette er ting som vanskelig lar seg kombinere med familieliv og barn. Han er i fjøset og steller med kua når kidsa er våken og hjemme. Han har operert i en skulder på grunn av slitasje og sliter ofte med luftveisinfeksjoner. Dette er han nå lei av, forståelig nok. Så nå dere, nå skal ikke jeg ta over, men vi bygger oss nytt fjøs! Stort, flott og moderne.

Jeg hørte han sa til fjøsselgeren at det måtte bli så lettvint og fint at til og med Hilde kan gjøre fjøs. Såå, nå har jeg kjøpt meg fjøsbukse, bestilt rosa høygaffel og venter bare på at dette fjøset skal bli ferdig. Bonden min skal selvfølgelig bygge mesteparten selv, så frem til det står ferdig ser jeg han nok enda mindre enn før.

Men hva gjør vel det? I det nye fjøset blir det melkerobot, automatisk forutlegging, kyrne får gå fritt omkring. Og det beste av alt; han lager en egen avdeling for de kyrne som blir mobba! Herregud, jeg gleder meg til å bli bonde!

  

Legg inn en kommentar