Jeg skal bli bonde!

Publisert:

 

Nå er det på tide, på tide å leve opp til denne Bondefrøkentittelen jeg har gitt meg selv. Etter ganske mange år her på gården er det på høy tid at også jeg får litt skit under neglene. Jeg husker helt i begynnelsen, når jeg og bonden akkurat hadde blitt samboere, at jeg ville imponere og ble med på noen fjøsstell. Jeg skjønte rimelig fort at dette ikke var arbeid for pingler. Tunge løft, ugunstige arbeidsstillinger og mye møkk. Kua går ikke på do, de driter der de står og de driter i om du setter deg ned for å vaske jura akkurat når de skal drite. De driter i det meste så lenge de får mat og melkes to ganger om dagen. Melkespreng er ikke behagelig – det vet alle som har opplevd det.

Etter noen uheldige opplevelser som å plutselig stå ansikt til ansikt med en okse som hadde kommet seg løs, fått hele gørra etter kalving spruta over HELE meg(morkake, blod og slim og det som er) kjente jeg at jeg heller kunne prioritere andre ting enn å hjelpe bonden min i fjøset. Jeg var nok heller ikke til mye hjelp. Herregud, jeg er jo oppvokst i et boligfelt, fjøsarbeid var IKKE en del av hverdagen der. Da jeg en dag tråkka gjennom fjøsgulvet, fikk planken jeg tråkka på rett i panna og kuskit til langt oppå låret var det nok. Nå gidder jeg ikke mer, sa jeg til bonden og stampa meg inn. Han synes sikkert det var like greit…

Bonden min vet du, han elsker det han gjør. Han er glad i kyrne, vil at de skal ha det bra og han liker å jobbe lange dager. Han liker å reparere og skru på gammelt utstyr og gammel fjøsinnredning. Dette er ting som vanskelig lar seg kombinere med familieliv og barn. Han er i fjøset og steller med kua når kidsa er våken og hjemme. Han har operert i en skulder på grunn av slitasje og sliter ofte med luftveisinfeksjoner. Dette er han nå lei av, forståelig nok. Så nå dere, nå skal ikke jeg ta over, men vi bygger oss nytt fjøs! Stort, flott og moderne.

Jeg hørte han sa til fjøsselgeren at det måtte bli så lettvint og fint at til og med Hilde kan gjøre fjøs. Såå, nå har jeg kjøpt meg fjøsbukse, bestilt rosa høygaffel og venter bare på at dette fjøset skal bli ferdig. Bonden min skal selvfølgelig bygge mesteparten selv, så frem til det står ferdig ser jeg han nok enda mindre enn før.

Men hva gjør vel det? I det nye fjøset blir det melkerobot, automatisk forutlegging, kyrne får gå fritt omkring. Og det beste av alt; han lager en egen avdeling for de kyrne som blir mobba! Herregud, jeg gleder meg til å bli bonde!

  

Legg inn en kommentar

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.