#bondekroppen

Publisert:

 

Det er på tide med litt kroppsprat her også. Bondekroppen trenger å bli satt i fokus. Har dere studert en bondekropp? Sånn nøye? Ørehår, nesehår, øyebryn ut av en annen verden? Jeg tror de utvikler ekstrem hårvekst rundt kroppens åpninger fordi de går rundt i fjøs fullt av støv, drit og dårlig luft. Akkurat som kamelen – i ørkenen. Det er ikke bare jeg som har lagt merke til det? Det er mulig det er litt ekstremt her på Høylandet, for ofte ser du øyebryna lenge før du ser selve bonden, og jeg har sett at det gjelder ikke bare min bonde!

Uansett, bondekroppen består av flere skavanker, som jeg har lagt merke til. Vonde skuldre og dårlig holdning er en av de. Dette kommer av gjentatte tunge løft over skuldre, ugunstige arbeidsstillinger og lite tid til forebyggende øvelser. Dette er enkelt å forebygge, men litt verre å reparere i ettertid. Slike plager kommer også snikende litt etterhvert og en legger liksom ikke merke til de før en nesten ikke greier å løfte henda over hodet eller er så lutrygga at noen faktisk tror du er en kamel.

Men fortvil ikke kjære bønder, bondefrøkener og odelsmennesker. Jeg har tatt bilder av noen enkle øvelser som ALLE og enhver bør gjøre hver dag for å unngå skuldervondter. Jeg fikk Tor Ivar Viken til å ta bildene, en bonde som lovte å implementere disse øvelsene i fjøsstellet. Hver dag. Dette er 4 øvelser som forebygger skulderplager enten du er bonde eller kjøpmann, prest eller lennsmann. Disse øvelsene bør legges inn i morgenrutinene DINE, spesielt viktig FØR du bryter løs på ugunstige arbeidstillinger i fjøset! Er dere med?

  

Len deg litt framover, stram magen, ikke hold pusten, før hendene fram og opp så langt du klarer UTEN å bevege overkroppen. Gjenta 5 repetisjoner.

  


Len deg litt framover, stram magen, ikke hold pusten, samle hendene foran deg og før de bakover, skvis skulderbladene sammen, men HUSK: slapp av i nakken. Gjenta 5 repetisjoner.

  
Len deg litt framover, stram magen, ikke hold pusten, hold albuene på samme plass hele tiden, vri armene opp som vist på bildet. Slapp av i nakken, gjenta 5 repetisjoner.

  

  

Med høygaffel. Hold den foran deg som vist på bildet, stram magen og før høygaffelen opp over og bak hodet så langt du klarer. Før den tilbake igjen og gjenta 5-10 ganger.

Sånn, kjære dere. Da fikk jeg også vist fram hvor langt vi har kommet med nyfjøset. Det blir fint, ikke sant?

Gjør disse øvelsene før hvert fjøsstell, trim ørehår og øyebryn 1 gang i uka og jeg LOVER deg friske skuldre og søte bondefrøkner helt til du blir kårkaill ?

5 responses to “#bondekroppen

  1. Desse øvelsene har eg gjort nokre dagar nå. Det gjer godt på kroppen!! Hadde tenkt eg skulle starta i november, betre seint enn aldri.

    1. Hei Ragnhild 🙂 Så bra du kjenner at de gjør godt. Og du har helt rett, bedre sent enn aldri og så kan du jo hive deg med på Mars-challengen min når du først er igang! Klemmer fra meg 🙂

Legg inn en kommentar

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.