et sandkorn om gangen

Publisert:

Sånn. Akkurat sånn som på bildet kan hverdagen som selvstendig næringsdrivende, bondefrøken og mamma se ut. Å gjøre en hel haug med ting på en gang er jeg god på! Jeg tipper det er flere som kjenner seg igjen?

Bare hør her: Jeg skal rydde ut av oppvaskmaskina og starter med glass, når jeg begynner med bestikket så ser jeg at kjøkkenbenken er full av tomflasker, jeg putter de i en plastpose og setter den på vaskerommet. OJ – klesvasken er ferdig, jeg tar ut av maskina og tar med klærne på loftet for å henge de opp. Først må jeg legge sammen de klærne som henger der. Jeg starter med pysjamasene til ungene, de har vi i en skuffe på badet. Når jeg kommer på badet STINKER det av bleiesøppla og doen trenger en vask. Jeg har dovaskemiddel i doen og tar posen med bleier med ned i gangen. Da ser jeg at jeg glemte å sette på ny maskin med klær, jeg fyller opp maskina og setter den igang.

Skal vi se. Hva var det jeg holdt på med igjen?

Jo, oppvaskmaskina ja. På vei ut på kjøkkenet igjen kjenner jeg under føttene at gangen er full av sand. Det må jeg ta med en gang. Fram med kost og støvbrettet. Når jeg bøyer meg ned for å ta opp sanda kjenner jeg en STRAM lukt. Bleieposen! Den må ut. Jeg hiver på meg støvler og går over gårdsplassen til søppeldunkene. Kykelkiikyyyy – hanen og hønene er sulten. Jeg drister meg inn i hønsegården og finner frem mat og sørger for at alle får. På tur til huset igjen snubler jeg i haugen med søppel og rot jeg skulle ta med til bålet igår. Jeg finner frem tralla og hiver det oppå og går til bålplassen.

Når jeg kommer inn i huset igjen ser det ut som et bomba horhus(for å bruke et uttrykk jeg har lært av min mor) – holdt ikke jeg på å rydde? Joda, neida – jeg får bare begynne på igjen. Hva var det jeg holdt på med? Oppvaskmaskina. Tomflasker. Klesvask. Vaske bad. Og sånn går dagene….

…helt til jeg kom over ei bok skrevet av Dale Carnegie. «Lev livet – uten bekymringer». Der var det mange gode tips, men det er spesielt et av tipsene hans jeg virkelig prøver å leve etter.

Jeg blir jo direkte tullerusk av å gjøre ALLE oppgavene på en gang – og det er det kanskje flere som kjenner på? Dette gjelder ikke bare oppgaver i huset, men alle oppgaver og gjøremål vi har i livet. Mange oppgaver og mange tanker tærer på og kan gjøre oss bekymret. Så, etter at jeg begynte å benytte meg av en metode som Dale Carnegie beskriver i boka si – så har jeg faktisk blitt MYE mer effektiv. Både på hverdagslige gjøremål og gjøremål i forhold til jobb.

 

Er dere også klar til å bli mer effektiv både på jobb og i hverdagen? Les videre – det er faktisk utrolig enkelt, om du bare følger denne tankegangen.

 

Dale Carnegie forklarer i boka si:

«….jeg vil at du skal tenke på ditt liv som et timeglass. Du vet at det finnes tusenvis av sandkorn i toppen av timeglasset, og de renner alle sakte og jevnt ned mot midten av timeglasset. Verken du eller jeg kan gjøre noe for å få flere av sandkornene til å passere gjennom midten av glasset samtidig – hvis vi da ikke knuser timeglasset. Både du og jeg og alle andre har det på samme måten. Når vi starter om morgenen, er det hundrevis av oppgaver som vi føler at vi er nødt til å ha gjort den dagen. Men hvis vi ikke gjør en om gangen slik at de blir som sandkornene som sakte men sikkert renner gjennom midten av timeglasset, da kan vi være sikre på at vi ville ødelegge vårt fysiske og mentale jeg.»

Så kjære deg, imorgen kan du også prøve denne metoden. En oppgave om gangen.

EN OPPGAVE OM GANGEN.

Ikke tenk eller gjør noe annet før du er ferdig med den oppgaven du holder på med akkurat nå. Det har hjulpet meg til å bli mye mer effektiv og ikke minst fokusert! Ønsker deg en herlig dag, og lykke til 🙂

Del gjerne videre, vi kjenner sikkert mange som hadde hatt godt av å prøve dette.

Klem klem!

4 responses to “et sandkorn om gangen

  1. HERLIG!! Så artig å lese! Kjenner med godt igjen 🙂
    Har erfart akkurat det samme: gjør ferdig en ting av gangen! Og det hjelper, jeg virrer ikke rundt fra oppgave til oppgave, men prøver å få ting unna. Men rett skal være rett: uansett trenger en å kunne gjøre flere ting samtidig når en er bondekone, mamma +++
    Heidi

    1. Hei Heidi! Ja, det hjelper 🙂 og så er det er sant som du sier: noen ganger er det faktisk umulig å ikke gjøre flere ting på en gang. Vi skulle hatt dobbelt betalt!!! 😉 Ønsker deg en fin dag!

Legg inn en kommentar

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.